Purosz Alexandrosz - az MGOÖ szegedi képviselője

Purosz Alexandrosz - az MGOÖ szegedi képviselője

KINEK JÓ A SZÓSZÓLÓI RENDSZER? A GÖRÖG PÉLDA

2022. október 20. - Syllogos jelöltek

SZÓSZÓLÓVÁLASZTÁS ÉS SZÓSZÓLÓI KAMPÁNY

A szószólóválasztás módja

A nemzetiségi szószólókat az országgyűlési választások során választják meg a nemzetiségi listákról. Minden országos nemzetiségi önkormányzat egy-egy listát állít össze. Szószóló az lesz, aki a lista élén áll. A megválasztásához elegendő egyetlen szavazat. Nemzetiségi listára az szavazhat, aki regisztrált a nemzetiségi névjegyzékben, és azon belül feltüntette, hogy az országgyűlési választáson is nemzetiségi listára kíván szavazni. Ebben az esetben nem szavazhat pártlistára. Tehát nemzetiségenként egyetlen lista van, az azon szereplő jelöltek sorrendje adott. A nemzetiségi választópolgár ennek megfelelően szavazhat az egyetlen listára, amelynek vezetője abban az esetben lehet nemzetiségi országgyűlési képviselő, amennyiben megszerzi az egy képviselői mandátumhoz szükséges szavazatok egynegyedét (kedvezményes mandátum), más esetben nemzetiségi szószóló lesz belőle. A 2022. évi országgyűlési választások során egyedül a német nemzetiség tudott nemzetiségi képviselőt választani. A görög nemzetiség szószólója – az intézmény fennállásának harmadik ciklusában – immár második alkalommal Koranisz Laokratisz.

koranisz-laokratisz-2160.jpg

Kép forrása: www.nepszamlalas2022.hu

 

Választási kampány

Az országos nemzetiségi önkormányzatokat listaállítókként ugyanúgy megilleti a kampánytámogatás, mint a pártokat. A nemzetiségi kampány különlegessége a pártkampánnyal szemben az, hogy mivel a nemzetiségi közösségek nemzetiségenként egyetlen listára szavazhatnak, nincs valós verseny. És mivel a szószólóválasztáshoz elegendő egyetlen érvényes szavazat, valójában kampányolni sincs mi mellett. Hacsak a mellett nem, hogy a választópolgárok pártlista helyett nemzetiségi listára szavazzanak, ugyanis a kampánytámogatás nagysága annak a függvénye, hogy a nemzetiségi névjegyzékben hányan jelölték be azt, hogy nemzetiségi listára szavaznának. Emlékeztetőül: a német nemzetiségi közösség képviseletében kedvezményes mandátumhoz az a Ritter Imre jutott, aki ugyanilyen minőségében, a korábbi ciklusban beült a Fidesz-frakcióba, ahol a legnagyobb frakciófegyelemmel szavazott meg nemzetiségeket nem érintő törvényjavaslatokat, tehát nem túlzás azt mondani, hogy tulajdonképpen kedvezményes mandátumhoz akkor a Fidesz jutott.

A görög nemzetiségi szószóló kampánya

A Koranisz Laokratisz vezette nemzetiségi lista érdekessége, hogy az országos képviselői testület egyes beloianniszi képviselőin kívül azt azok támogatták, akik korábban a megválasztott szószóló ellenfeleinek számítottak. Így például kampányfelelős az a Kukumzisz György lett, aki a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának korábbi elnökeként nem ismerte el Koranisz Laokratiszt az első ciklusban legitim szószólónak, és aki az országgyűlés elnökénél még bejelentést is tett vele szemben. (Kukumzisz György önkormányzati elnökségének ideje alatt a kulturális nemzetiségi támogatások háromnegyede a szállodai vállalkozásához kerültek, ahogy történt az a 2019-ben zarándokútra nyert 1,2 millió forinttal is. Az a görög közösségben meghirdetésre nem került, ellenben három ismert KDNP-és politikus is a kicsiny delegációval tartott.)

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata 2022-ben 12 millió forint kampánytámogatásban részesült. Az önkormányzati testület többsége kampányfelelősnek Kukumzisz Györgyöt választotta. Azonban a támogatás felhasználása során anomáliák merültek fel, amelyek következtében néhány jelentősen túlárazott, illetve fiktív szolgáltatásokat tartalmazó számla kifizetését az önkormányzati elnök, Hristodoulou Konstantinos megtagadta, így több mint 7 millió forint került vissza az állami kasszába. Ezekről az elnök az önkormányzat folyóiratában részletesen beszámolt, a számlákat és azokhoz tartozó megállapodásokat pedig nyilvánosságra hozta az önkormányzat honlapján.

A kampány során nem volt igazolható sem a beloianniszi, sem a miskolci, sem a debreceni rendezvények számla, illetve szerződés szerinti teljesülése. A debreceni és miskolci rendezvényről például félmillió forint értékben számlát bocsátott ki az ottani görög nemzetiségi önkormányzat elnökének és egyben az országos önkormányzat képviselőjének (aki ráadásul a nemzetiségi listán is szerepelt) vállalkozása, majd azt visszavonta, miután egy másik szolgáltató számlája tartalmazta az ő által is kiszámlázott szolgáltatásokat. Sőt, a kampányfelelős a debreceni rendezvényt egy korábbi táncház fotóival igyekezett dokumentálni.

tanchaz.jpgA kampányrendezvényként elszámolni kívánt korábbi debreceni táncház fotója.

A kötelezettségvállalás megtagadása miatt a debreceni és miskolci rendezvény (25-30 fő jelent meg) lebonyolításáról 4,2 millió forint értékben számlát benyújtó vállalkozás pert indított, a szószóló által azóta havi busás javadalmazással tanácsadóként foglalkoztatott önkormányzati képviselő, Moumoulidis Ioannis pedig fegyelmi eljárást kezdeményezett az országos görög önkormányzat elnökével szemben.

Érdemes Koranisz Laokratisz kampányának pártpolitikai aspektusára is pár szó erejéig kitérni: a szószólójelölt a pár perces kampányfilmjében, a beloianniszi bemutatkozása során köszönetet mond a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjének, akinek a választási plakátjára a kisfilm hosszasan fókuszál (2:40-2:50).

Arról a Tessely Zoltánról van szó, aki facebook-oldalán köszönetet mond Koranisz Laokratisznak, hogy ő görög nemzetiségi szószólójelöltként támogatja. A szószólójelölt a fényképes támogató nyilatkozatában többek között azt írja, hogy az említett pártpolitikus „a magyarországi görög nemzetiség elismerését és tiszteletét is kivívta”.

 275010798_405764498023551_4513909842203735198_n.jpg

Koranisz Laokratisz kampánya, illetve a kampánytámogatás felhasználásának módja a hazai görög közösség köreiben mély felháborodást keltett.

 

A SZÓSZÓLÓI MUNKA ÉS ANNAK KÖLTSÉGE

A szószólók törvény adta lehetőségei

A nemzetiségi szószólók elsődleges feladata az adott nemzetiség képviselete a parlamentben. Bizonyos keretek között felszólalhatnak a plenáris üléseken, sőt, nemzetiségeket érintő határozati javaslatokat is tehetnek. Továbbá kérdést intézhetnek a Kormányhoz és a Kormány tagjaihoz, valamint az alapvető jogok biztosához, az Állami Számvevőszék elnökéhez és a legfőbb ügyészhez. Munkájukat azonban – gyakorlat szerint – elsősorban a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságán keresztül végzik.

A görög nemzetiségi szószóló költségvetési lábnyoma

A szószólók javadalmazására a képviselőkkel azonos szabályok vonatkoznak. Havi tiszteletdíj mellett megilleti őket egy berendezett iroda az Országgyűlés irodaházában, további irodabérlési lehetőség, üzemanyagkártya és mobiltelefon/internet-szolgáltatás igénybe vétele, továbbá rendelkezésükre áll egy adott működési, ellátási, és alkalmazotti keret.

Koranisz Laokratisz a Parlament honlapján közzétett tiszteletdíjon kívül az alábbi költségkeretekre jogosult havi, bruttó összegben:

Tiszteletdíj: 1.579.680 Ft
Alkalmazotti keret: 2.632.800 Ft
Működési keret : 1.316.400 Ft
Ellátási keret: 658.200 Ft
Irodabérleti keret: 921.480 Ft
Üzemanyag keret: 80.567 Ft
Telefon és internet: 65.820 Ft
A keretmaradvány a jövő évi működési költségkeretbe kerül átcsoportosításra.

Tehát a görög nemzetiségi szószóló működése és tevékenysége évi közel 100 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Az összeg körülbelül akkora, mint amekkorával a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, annak Hivatala és az önkormányzat folyóirata összesen gazdálkodik. Több mint kétszer akkora, mint amekkora a Görög Intézet és a beloianniszi Nikosz Beloiannisz Művelődési Ház költségvetése, valamint többszöröse, mint az összes magyarországi görög települési önkormányzat együttes működési támogatása.

A görög nemzetiségi szószóló eddigi parlamenti munkája

Koranisz Laokratisz az első parlamenti szószólói ciklusa során (2014-2018) két alkalommal szólalt fel plenáris ülésen. A jelenlegi, második ciklusának ideje alatt még nem szólalt fel. Az eddigi 11 bizottsági ülésből kettőn kért szót.

Először 2022. május 19-én az ülésen résztvevő, akkori miniszterjelölt Semjén Zsolthoz szólt, akinek többek között köszönetet mondott azért, hogy helyére került a hite és a vallása.

Másodszor 2022. június 20-án egy meg nem nevezett helyi két tannyelvű iskola támogatása érdekében szólt a bizottsági elnökhöz.

Az első felszólalásáról annyit, hogy aki a görög közösségben ismeri Koranisz Laokratisz világnézeti beállítottságát, az megmosolyogja a hálaadás tartalmát, a másodikról pedig annyit, hogy nem létezik Magyarországon helyi két tannyelvű görög iskola. Amire a szövegkörnyezet alapján gondolhatott, az a Manolisz Glezosz 12 Évfolyamos Kiegészítő Görög Nyelvoktató iskola, amely sem nem helyi, sem nem két tannyelvű.

Sajnos a görög nemzetiségi szószóló azon nyilvános állítását, miszerint miniszterelnök fajelmélettel kapcsolatos gondolatainak megvitatását – a kérésemre – felvetette volna a bizottságban, a jegyzőkönyvek nem támasztják alá.

A görög nemzetiségi szószóló működésének eddigi költsége

Koranisz Laokratisz az Országgyűlés Irodaházán kívül Beloiannisz Község Önkormányzatától bérel irodát havi 187.500 Ft értékben. Az interneten esetleges nyitva tartással vagy ügyfélfogadással kapcsolatban nem található információ. (Az iroda létezéséről sem.) A szószóló az ezzel kapcsolatban hozzá intézett megkeresésemre (3 hét alatt) nem reagált.

A szerény parlamenti aktivitásához képest (kettő bizottsági felszólalás) nagyon komoly stábra támaszkodik. 6 személyt foglalkoztat munkavállalói szerződéssel, és további 2-3 személyt megbízási szerződéssel. Ezen foglalkoztatások bérezése nyilvános.

Munkavállalói szerződéssel foglalkoztatottak:

  1. Szószólói asszisztens, havi bruttó 300.000 Ft
  2. Görög-magyar, magyar-görög fordító, havi bruttó 100.000 Ft
  3. Titkársági referens, havi bruttó 140.000 Ft
  4. Kulturális ügyekért felelős titkársági referens, havi bruttó 500.000 Ft
  5. Egyházi ügyekért felelős titkársági referens, havi bruttó 600.000 Ft
  6. Szószólói tanácsadó, havi bruttó 600.000 Ft

Megbízási szerződéssel határozott időre aktuálisan 2 személy van foglalkoztatva:

  1. Havi bruttó 930.000 Ft ellenében többek között az alábbi feladatok ellátására: a közösségi megjelenések előkészítése, javaslatok kidolgozása elsődlegesen a nemzetiségeket érintő jogszabályok vonatkozásában, hivatalos levelek megszövegezése, találkozók megszervezésé.
  2. Havi bruttó 300.000 Ft ellenében többek között az alábbi feladatok ellátására: jogi szakértés, a nemzetiségek jogait érintő, valamint turisztikai tárgyú törvényjavaslatok nyomon követése.

Szeptemberben további egy fő volt 300.000 Ft megbízási díj ellenében foglalkoztatva népszámlálással kapcsolatos feladatok ellátására.

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának közgyűlésén 4 fő lett megnevezve a „szószólói kabinet” munkatársaként. Kollatos Jorgosz, Moumoulidis Ioannis, Politidu Márta, valamint egy, a szószóló munkáját az első ciklusában segítő szakember. Kollatos Jorgos a kulturális ügyekért felelős titkársági referens, Politidu Márta feltételezhetően az egyházi ügyekért felelős titkársági referens, Moumoulidis Ioannis pedig bizonyára a szószólói tanácsadó. Politidu Márta politikai körökben befolyásosnak mondott üzletasszony, fodrász, aki a magyar érdemrend lovagkeresztjét vehette át 2019-ben Semjén Zsolttól, és a kormányzati források hozzájutásához, valamint az ortodox egyházzal ápolt baráti kapcsolat fenntartása miatt tarthatják értékes személynek. Moumoulidis Ioannis az országos görög önkormányzat azon képviselője, aki a „szószólóválasztás” során közös nevezőre hozta a korábbi ellenségeket annak érdekében, hogy többséget alkossanak a megválasztott szószóló mögött, s aztán az ezzel járó előnyökből profitáljanak. Egyben ő a szószólói kampánytámogatás teljes kifizetését megtagadó önkormányzati elnökkel szemben létrejött frakció vezetője is. (Moumoulidis az országos önkormányzatba történő megválasztását megelőzően sem a nemzetiségi önkormányzati, sem a nemzetiségi civil életben nem mutatott aktivitást. 2019-es kampánya során azzal keltett feltűnést és nyert szimpátiát a közösségben, hogy a leghangosabban lépett fel az általa bűnözőnek nevezett akkori elnökkel Kukumzisz Györggyel szemben, a beruházásait korrupcióval, a választási szereplését csalással összefüggésbe hozva. Aztán varázsütésre megvilágosult, az ő szavaival élve: "Van az a pénz, ami megmozgatja a silány embereket."

A „szószólói kabinet” további 4-5 fő fizetett tagjának feladatköréről, személyéről a szószóló tájékoztatást ugyancsak nem ad, az valószínűleg a bemutatott kabinettagok előtt is ismeretlen. Két dolog vélelmezhető: a szószóló a számára biztosított működési és alkalmazotti keretből jutalmazza a szószólóvá választását elősegítő képviselők egyikét-másikát, illetve az idegenforgalmi vállalkozásával kapcsolatos munkákat fizeti meg belőle, hiszen például a fentebb hivatkozott turisztikai tárgyú törvények figyelése semmiképpen sem kapcsolódik a szószólói tevékenységek körébe.

 

ÖSSZEGZÉS

A magyarországi nemzetiségek parlamenti képviselete több sebből vérzik. A „szólóválasztás” módja erősen aggályos, hiszen nemzetiségenként egy szószólói lista születik, amelyen a jelöltek sorrendje adott. Pusztán fogalmilag is lehetetlen létező egyből egyre szavazni úgy, hogy ezáltal a nemzetiségi választópolgár a pártlistára történő szavazati jogosultságáról is lemond.

A görögök esetében a szószóló inkább szolgál politikai érdekeket a görög közösség felé, mint ahogy szolgálná a görögökét a Parlamentben. Működése tetemes költségeket ró az adófizető magyar állampolgárokra, amely nem átlátható, és teljesítménye sem mérhető. A szószólói pozíció mindenek előtt arra jó, hogy az általa megnyíló anyagi és kapcsolati lehetőségekből egy szűk érdekkör profitáljon. Ezt tapasztalva a görög nemzetiségi közösség az őt képviselni hivatott személyektől és szervezetektől elfordul, amivel párhuzamosan, és élve a törvény adta lehetőségekkel, egy képviselhető, alternatív "filhellén" közösség jön létre.

A szószóló költségeivel kapcsolatos pontos adatok az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint:

k_z_rdek_adatok_koranisz_laokratisz_1_1024_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://purosz-alexandrosz-mgoo-szegedi-kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr6817958838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása