Purosz Alexandrosz - az MGOÖ szegedi képviselője

Purosz Alexandrosz - az MGOÖ szegedi képviselője

KETTŐS SZÁMLÁZÁS A BIZÁNC SZÍVE CÍMŰ PROJEKT KAPCSÁN?

VALÓJÁBAN KI FIZETTE A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS GÖRÖG SZÓSZÓLÓI KABINETE EGYHÁZÜGYI SZAKÉRTŐJÉNEK KÖLTSÉGEIT?

2020. március 02. - Syllogos jelöltek

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának képviselőjeként a szervezeti és működési szabályzat 36/11. pontja értelmében indítványozom Moumoulidis Ioannis mint a pénzügyi, beruházási és vagyonkezelői bizottság elnöke számára, hogy a bizottsággal vizsgáltassa ki a kettős számlázás kérdését a Bizánc szíve című projekt kapcsán, az alábbiak ismeretében: 

2019 decemberében nagy felháborodást váltott ki a magyarországi görög közösség körében sokak között a Bizánc szíve című pályázati projekt megvalósításának módja.

637128523988699111jf.jpg

Illusztráció: https://www.turkishairlines.com/en-my/flights/flights-to-istanbul/

Emlékeztetőül: A nemzetisiségi szervezetek kulturális kezdeményezéseinek megvalósítására kiírt állami pályázaton (NEMZ-KUL-19-0887) a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata (MGOÖ) 1.200.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy a görög közösség számára, autóbusszal zarándokutat szervezzen Isztambulba. Az utazás lehetősége azonban nem került meghirdetésre, oda nem autóbusszal, hanem repülővel, nem egy csoportnyi ember, hanem a görög elitből mindössze 5 ember utazott el. Az országos önkormányzat elnöke, képviselője, szóvivője, a Görög Intézet vezetője, valamint a Magyar Országgyűlés görög szószólói kabinetének egyházügyi szakértője. Mind az öten erős szálakkal kötődnek a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanácshoz (Üzleti Tanács), ahhoz a szervezethez, amely a nemzetiségi önkormányzati választásokon a Fővárosi Választási Iroda, valamint a Fővárosi Választási Bizottság jóváhagyásával úgy indulhatott, hogy az alapszabálya szerint nem is nemzetiségi szervezet . Az önkormányzat elnöke és a szószólói kabinet szakértője képviselői a hatalommal és az egyházakkal szoros kapcsolatokat ápoló civil szervezetnek, az akkori képviselő és a szóvívó képviselők lettek az új ciklusban az Üzleti Tanács színeiben, a Görög Intézet vezetője pedig felvállaltan megszervezte a Görög Intézet nevében az Üzleti Tanács kampányzáró estjét.

A pályázati lehetőség felhasználását 2020. január 16-án tárgyalta az MGOÖ közgyűlése. Ezen többek között dr. Topuzidisz Dimitrisz elmondta, hogy a pályázati cél megvalósult, és hogy azért nem számoltak be az útról, mivel addigra a facebook-on a kommentelők már térdig gázoltak a vérben, és ennek kapcsán is csak az a vád merülhetett volna fel, hogy ezzel kampányolnak. Moumoulidis Ioannis tudni vélte, hogy a Rákóczi-emlékévhez kötődik az utazás, és hogy Görög Athéna nem tudott arról, hogy az pályázati pénzből valósul meg. Az első állítást dr. Topuzidisz, a másodikat Görög Athéna erősítette meg. Chatzijannis Christos is úgy nyilatkozott, hogy ugyan nem fizetett semmit az útba, nem tudta, hogy pályázati pénzről van szó.

A projekt pénzügyi részének külön pikantériája, hogy az 5 utast névvel megemlítő szállásszámlát a budapesti Actor Hotel bocsájtotta ki, amelynek tulajdonosa Kukumzisz György. Az a Kukumzisz György, akinek a testvére a pályázatot írta, aki az országos görög önkormányzat elnöke, a pályázatok kurátora is volt egyben. A 706.160 Ft-os számlából a pályázati vállalás szerint mindössze 50.000 Ft számolható el.

Az MGOÖ a 8-10/2020. sz határozataival kimondta, hogy visszaélés történt a pályázati lehetőséggel, amit morálisan elítél, valamint kötelezte Kukumzisz Györgyöt arra, hogy amennyiben a pályázati összeget vissza kellene fizetni, azt ő megteszi. (Ennek a lehetőségét maga Kukumzisz György ajánlotta fel.)

Az ülésnek volt még egy fontos momentuma: Sianos Tamás, a Magyar Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója úgy nyilatkozott, hogy Politidu Mártának, tehát a szószólói kabinet egyházügyi szakértőjének minden költségét a szószólói iroda fizette. Márpedig Politidu Márta név szerint meg van említve az MGOÖ számára kiállított szállásszámlán, a repülőjegyek tekintetében pedig az Apollón Travel szintén 5 utas repülőjegyét számlázta ki. Az MGOÖ pénzforgalmát személyesen ellenőriztem, és ezzel kapcsolatosan tájékozódtam is az MGOÖ Hivatalában. Az MGOÖ részére a szószószólói iroda semmiféle költségtérítést nem fizetett. Tehát az összeg vagy a szolgáltatónak lett kifizetve, ebben az esetben kettős számlázás történt, vagy pedig Politidu Mártának kifizetett költségtérítésre gondolhatott a szószóló úr.

Javasolom, hogy az MGOÖ pénzügyi, beruházási és vagyonkezelői bizottsága vizsgálja ki az esetet.

Purosz Alexandrosz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának képviselője (Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete - Syllogos)

A bejegyzés trackback címe:

https://purosz-alexandrosz-mgoo-szegedi-kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015500620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása